GJENNOMFØRING AV TILSYN
Tilsynsområde/tema
Områder og temaer som skal kontrolleres, bør bestemmes og avgrenses på forhånd. Følgende spørsmål bør tilsynsmyndigheten ha tenkt gjennom:
Ÿ Hvilken bransje/virksomhet skal det føres tilsyn med?
Ÿ Hvilke lov- og forskriftskrav skal det føres tilsyn med?
Ÿ Hva er tilsynets formål?
Ÿ Har tilsynsorganet nødvendig kompetanse på tilsynsområdet?
Ÿ Hvor mange ressurser skal legges til tilsynsoppgaven?
Ÿ Har statlige myndigheter gitt føringer for tilsynet?
Omfang og innretning på tilsynet bør tilpasses virksomhetens art, størrelse, mv.
Tilsynsgrunnlag (lov/forskrift)
De enkelte lov- og forskriftskrav som det skal føres tilsyn med, må tolkes. Se eventuelt vedlegg om tolkning av regelverk. Det er lovlighets-/forsvarlighetslinjen som må klarlegges. Dette blir avgjørende for hvilke spørsmål som stilles tilsynsobjektet. Disse må også forberedes. Interne forberedelser På forhånd bør tilsynsorganet bli enig om hvilke oppgaver og roller den enkelte i organet skal ivareta under tilsynet. Habiliteten til den enkelte må vurderes særskilt. Det anbefales at det utarbeides sjekklister over dokumenter og steder det skal føres tilsyn med, og at organet har tatt stilling til behovet for eventuelt verneutstyr. Varsling Ved planlagt tilsyn bør varsel sendes eiendommens/virksomhetens eier eller den som er virksomhetens ansvarlige leder eller representant, i rimelig tid før tilsynet. Varselet bør minimum inneholde: ∙ tema (for) og omfang av tilsynet ∙ hjemmel for tilsynet ∙ tidspunkt for tilsynet ∙ hvem som bør møte fra virksomheten ∙ hvem som deltar fra tilsynsmyndigheten ∙ hvilken dokumentasjon virksomheten bør ha tilgjengelig ved tilsynet, evt. oversende til tilsynsmyndigheten innen angitt frist ∙ tilsynsmyndighetens kontaktperson, stilling/funksjon, adresse og telefonnummer
Ved systemrevisjon kan et mer detaljert program sendes i ukene før tilsynsbesøket (2 uker). Av programmet bør det fremgå tidspunkter for intervjuene, verifikasjoner, åpnings- og sluttmøtet. Som intervjuobjekter velges ansvarlige for virksomheten. Det kan også være aktuelt å intervjue representanter for brukerne av virksomheten, f.eks noen fra skolens elevråd eller skolemiljøutvalg og foreldreutvalg i barnehagen.
Uanmeldt tilsyn Uanmeldt tilsyn kan foretas som inspeksjon eller stikkprøve. Uanmeldt tilsyn medfører at virksomheten normalt ikke gis anledning til å tilrettelegge forholdene for gjennomføringen av tilsynet. Personell og ledere som er til stede vil ha sine daglige oppgaver å ivareta overfor tjenestemottakerne. Tilsynet bør derfor ikke bli så omfattende at det fremstår som en komprimert systemrevisjon. Ankomst (handler kun om tilsynsbesøk) Tilsynspersonellet skal kunne legitimere seg. Ved ankomst kontaktes virksomhetens leder. Det skal informeres om myndighet, hensikt og omfang av tilsynet, samt om den praktiske gjennomføringen av tilsynet (se under).
Praktisk gjennomføring av tilsynet Dette kan bestå av: ∙ gjennomgang av relevant dokumentasjon ∙ intervjuer/samtaler med relevante personer ∙ verifikasjoner ∙ befaring av lokaler
|
||
|